Posted by: liceultv | 13 March 2010

Istoric Tudor Vladimirescu – om politic


T.Vladimirescu(1780 -1821), nascut in satul, Vladimiri (Gorj), dintr-o familie de mosneni, a fost conducatorul revolutiei de la 1821. Obiectivul sau, inca de la intrarea sa in scena politica a vremii, a fost evitarea transformarii Romaniei intr-un teatru de razboi pentru fanarioti.
Intrând în Bucureşti în fruntea „adunării poporului“, este primit cu entuziasm de către masele populare din capitală. Preia de fapt, în primăvara anului 1821, conducerea ţării, fiind numit de popor „Domnul Tudor“.
Conducătorii eteriştilor pun la cale un complot pentru a-l îndepărta. Ridicat prin trădare de la Goleşti la 21 mai, dimineata zilei de 21 mai 1821, mai multi eteristi au pãstruns la Tudor, care izolat, a fost scos din tabãrã, înconjurat de arnãuti, si dus la Târgoviste, unde a fost ucis miseleste în noaptea de 26/27 mai 1821. Astfel s-a stins din viatã cel care “voise ca în tara lui sã aibã parte de fericire si de putere sãracii neamului românesc”.
Desi înãbusitã în sânge, unul din obiectivele revolutiei de la 1821, revenirea domnilor pãmânteni (autohtoni) a fost obtinut, Poarta numind pe Ionitã Sandu Sturdza (în Moldova) si pe Grigore Dimitrie Ghica (în Tara Româneascã).


Responses

  1. Nu stiam de istoria acestui liceu. Chiar nu m-am gandit de unde pleaca-interesant…imi plac pozele de la ,,O calatorie in Bucuresti…”! Reprezentative, asa ca americanii vor ramane uimiti de ,,comoara” tarii noastre!


Leave a comment

Categories